Kuntouttajat suunnittelivat viikkokalenterin etäopetuksen tueksi

Kun etäopetusta lähdettiin toteuttamaan koronatilanteessa 18.3.2020, niin Valterin toimintaterapeutti Anita Pätynen ja psykologi Ulla Sopanen kokoontuivat tiiminsä kanssa ideoimaan, miten järjestää etänä kuntoutusta oppimisessa tukea tarvitseville oppilaille. Samalla he halusivat rauhoittaa monen uuden asian haltuun ottamisen ja antaa työrauhan opettajille etäopetuksessa alkuun pääsemiseksi. Tänä aikana syntyivät helppokäyttöiset viikkokalenterit tukemaan kuntoutusta perusopetuksen luokille 1 – 6 ja 7 – 9.

Kuntoutus toimii oppimisen tukena kouluarjessa

Valterissa on huomattu, että kuntoutuksen antaminen koulupäivän aikana tukee oppimista. Niinpä mm. toimintaterapeutit, fysioterapeutit, puheterapeutit ja neuropsykologit toimivat tarvittaessa opettajien rinnalla tunnilla ja kouluarjessa. Näin he pystyvät auttamaan oppilasta juuri siinä hetkessä ja siten kuin apua oppimisessa tarvitaan. Tunteja suunnitellaan yhdessä, monialaisesti, opettajien ja kuntouttajien kesken. Nyt samaa toimintatapaa mietittiin etäkuntoutuksen näkökulmasta.

Alussa pohdimme sitä, miten kuntoutuksen etäjutut saadaan sillä tavoin erillisiksi etäopetuksesta, ettei perheitä kuormiteta liikaa kaikella uudella. Jonkin verran jouduimme myös miettimään sopivia tekniikoita eri kuntouttajien tarpeisiin, toteaa Pätynen.

– Etäkuntoutusta voidaan toteuttaa hyvin erilaisin menetelmin ja hyvin kevyestikin. Tarkoittaen sitä, että aina ei tarvita live-tilanteita ja runsasta tekniikkaa taustalle. Meidän oppilaidemme kohdalla olisi, muutoinkin kuin vain tässä poikkeustilanteessa, tärkeää linkittää kuntoutus arkeen. Selkeys, helppous ja keveys tausta-ajatuksin alkoi idea koteihin lähetettävistä viikkovinkeistä muodostua, täydentää Ulla Sopanen.

Yksinkertaisia, arkea helpottavia kuntoutusharjoitteita

Pätynen ja Sopanen päättivät toteuttaa viikkokalenterin Padletilla. Se on helppokäyttöinen tekijälle, mutta ennen kaikkea loppukäyttäjälle. Padlet-sisältöjen katsominen ja hyödyntäminen kotona ei vaadi kirjautumista. Se toimii sekä tietokoneella että älypuhelimella, koska se on käytännössä verkkosivu, johon mennään valmiin linkin kautta. Padlettia voi käyttää myös tiettyyn rajaan asti ilmaiseksi.

– Kuntoutuksen vinkkejä on koottu Padlettiin viikkokohtaisesti, ala- ja yläkoululaisille erikseen. Olemme siis tietoisesti luoneet viikkokalenterin, jossa on jokaiselle päivälle yksi selkeä vinkki kuntoutuksen tueksi. Eri viikonpäiville on myös annettu teemat, esimerkiksi motoriikka-maanantai, jolloin viikkovinkkeihin on saatu vieläkin enemmän struktuuria, pohtii Anita Pätynen.

Tiimi halusi tehdä kalenterin käytön mahdollisimman kevyeksi, helpoksi ja joustavaksi – lisäkuormitusta välttäen. Samalla kuitenkin huomioiden eri käyttäjät: oppilaat, terapeutit ja vanhemmat.

– Perheillä on mahdollisuus valita, mihin vinkkeihin tarttuvat tai tarttuvatko vain osaan ja totta kai kivaksi havaittuun puuhaan voi palata, vaikka joka päivä. Viikkovinkkien lisäksi Padleteilla on myös erilliset osionsa lisätiedolle ja –tekemiselle, sillä toki joillain perheillä voi olla kiinnostusta ja tarvetta käydä läpi enemmänkin materiaalia, toteaa Sopanen.

Erityisen tuen näkökulma huomioiden

Kun normaalisti kuntoutusta toteutetaan kouluympäristössä, niin nyt sitä sovellettiin kotiympäristöön.

– Vinkit on koottu erityisen tuen näkökulmasta ja niin, että ne soveltuvat mahdollisimman monelle. Vähintäänkin hauskana ajanvietteenä, jos juuri sen päivän osa-alue ei olekaan kyseisen oppilaan pääasialliseen kuntoutustarpeeseen kohdistuva. Viestinämme on vinkkien valinnan kautta se, että kuntoutus on mahdollista sisällyttää arjen askareisiin, esimerkiksi sukkien heittelynä pyykkikoriin, avaa Pätynen.

– Pienetkin arkiset asiat vievät kuntoutusta osaltaan eteenpäin ja kotona tehtävät, toistuvat puuhat ovat tärkeitä. Olemme halunneet säilyttää vinkit ja niihin tarvittavat välineet mahdollisimman yksinkertaisina, jotta tehtäviä on mahdollista toteuttaa kotioloissa ja että juurikin tuo ”pieni on tärkeää” ajatus pääsee esiin.

Valterin kuntouttajat toivovat, että heidän suunnittelemastaan kuntoutusharjoitteiden viikkokalenteri-ideasta on hyötyä myös muille ja niinpä jaamme tässä alla heidän tekemänsä kuntoutuskalenterit:

Poikkeuksellisesti julkaisemme Blogi-osiossamme Tukea etänä -artikkelisarjan. Nostamme siinä eri alojen ammattilaisten silmin esille oppimisen tukea ja sen järjestämistä mm. etänä koronakriisin aikana. Tavoitteena on tuoda esille hyväksi havaittuja tapoja, onnistumisen kokemuksia ihmisen kokoisesta näkökulmasta. Lue sarjan edellinen osa: TVT-strategia auttoi etäopetuksen käyttöönotossa koronakriisissä

Aktuell information om våra tjänster, fortbildningar, vårt forsknings- och utvecklingsarbete samt övrig intressant information om aktuella ämnen inom stöd för barn och ungas lärande och skolgång.

Beställ nyhetsbrev

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *