On kiva tulla kouluun, kun Edske odottaa!

Tyttö lukee kirjaa Edske-koiran kanssa.

Mikkelin Valteri-koulu Mikaelissa toimii jo toista vuotta koira-avusteinen pienryhmä. Luokassa on kuusi 4 – 5 luokkalaista oppilasta ja 2 – 3 aikuista.

Tällä hetkellä luokassa työskentelevät aikuisten ja lasten lisäksi kooikerhondje Edske ja berninpaimenkoira Nella. Ne ovat minun omia koiriani ja ovat paikalla yhdessä tai erikseen neljänä päivänä viikossa.

Apua moneen asiaan

Koirilla on luokassa monia tehtäviä. Ne toimivat lukukoirana, hengen luojana ja rauhoittajana. Kaiken tämän ne tekevät vain olemalla omia itseään. Koirat ovat selvästi sekä rohkaisseet että rentouttaneet lapsia.

Yksi koirien rooleista on olla ”turvatankkaajia”, jolloin ne tarjoavat oppilaille vain läheisyyttä. Jos oppilas ei jaksa keskittyä tehtäväänsä, hän voi mennä sohvalle silittelemään koiraa. Koirien avulla lapset voivat myös sanoittaa erilaisia tunteita. Ihmisten tapaan koira voi olla esimerkiksi ujo tai nuori ja riehakas. Eläin hyväksyy jokaisen sellaisenaan. Se jaksaa aina heiluttaa häntää ja antaa lapselle myönteistä palautetta.

Ilmapiirin keventäjät ja lohduttajat

Poika makaa lattialla Nella-koiran kanssa.

Koulun ja luokan arki soljuu samalla tavalla kuin muissakin luokissa. Koirat ovat osa luokkamme elämää ja arkisia puuhia. Koirien mukana luokkaamme tulee päivittäin paljon huumoria ja hauskoja tilanteita. Niiden avulla tunnelma kevenee ja oppimisilmapiirin pitäminen positiivisena helpottuu.

Koirien avulla saatetaan myös ratkaista jännittyneitä tilanteita tai lohduttaa alakuloista mieltä. Koirien kanssa ulkoillaan, leikitään, luetaan, tehdään tehtäviä ja loikoillaan. Koiria kaivataan ja niiden poissaolo huomataan.

Opettajan kannalta parasta on iloisen ja rennon työskentelyilmapiirin löytyminen koirien avustuksella. Oma ammatillinen kehittyminen ja uuden pedagogiikan luominen on innostavaa. Töihin on kiva tulla parhaan kaverin kanssa!

Kiinnostuitko? Järjestämme koira-avusteisen opetuksen koulutuksen Mikkelissä ja Helsingissä helmikuussa ja maaliskuussa 2018. Lue lisää koulutuksista ja ilmoittaudu!

Aktuell information om våra tjänster, fortbildningar, vårt forsknings- och utvecklingsarbete samt övrig intressant information om aktuella ämnen inom stöd för barn och ungas lärande och skolgång.

Beställ nyhetsbrev

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *