”Miten mulla on taas tällainen olo? Riitaa tuli porukoitten kanssa ihan tyhjästä, ne osaa olla sit niin ärsyttäviä! Ahistaa mennä kouluun ja sekin tuntuu aivan turhalta. Mitähän viikonloppuna tapahtuu? Jokohan se viime viikonlopun selkkaus on unohtunut? Mieli on koko ajan jotenkin myllerryksessä, enkä oikeen itekään tiedä, että miks koko ajan pikkusen ärsyttää ihan kaikki…?”
Tämä voisi olla katkelma tavallisen nuoren ajatuksista keskellä viikkoa, vaikkapa arkiaamuna. Jokaisella nuorella tulisi olla elämässään turvallinen, välittävä ja mentalisaatiokykyinen aikuinen tukenaan. Voisinko juuri minä kasvattajana olla se aikuinen, joka kohtaa lapsen ja nuoren aidosti, läsnä olevasti ja hänen tarpeensa huomioiden?
Mitä on mielenterveysosaaminen ja miten sitä voidaan opettaa?
Mielenterveys on tärkeä voimavara ja meidän kaikkien hyvinvointimme perusta. Mielenterveys koostuu useista sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä ja se vaihtelee eri vaiheissa ja tilanteissa elämän aikana. Mielenterveyttä voi vaalia ja vahvistaa, samalla tavalla kuin fyysistä terveyttä.
Mielenterveyttä vahvistavat taidot ja päivittäiset valinnat ovat osa hyvinvointia. Mielenterveysosaamisen perustana on se, että ymmärtää mielenterveyden merkityksen elämässä sekä tunnistaa sitä suojaavia ja haavoittavia tekijöitä. Mielenterveysosaamiseen kuuluu, että osaa hakea tietoa ja uskaltaa pyytää apua silloin, kun kokee sille tarvetta. Mielenterveysosaamista voi kehittää pienilläkin arjen askeleilla.
Mielenterveysosaamista ovat mm. seuraavat taidot:
- terveelliset elämäntavat, uni, liikunta ja ravitsemus
- tunnetaidot, tunteiden tunnistaminen, ilmaiseminen, sääteleminen ja käsittely
- ihmissuhdetaidot, sosiaalisten suhteiden rakentaminen ja ylläpitäminen
- stressin ja kuormittumisen säätelytaidot
- itsetunto ja itsemyötätunto
- läsnäolo- ja tietoisuustaidot
- elämän tarkoituksen ja merkityksellisyyden ja omien arvojen tunnistaminen
- kyky hakea apua ja tukea läheisiltä ja tarvittaessa ammattilaisilta
(mm. Kumpulainen ym., 2019, Sajaniemi ym., 2015.)
Mielenterveysosaamiseen liittyvät taidot ovat läsnä kaikissa koulupäivissä vaikuttaen koulunkäyntiin, oppimiseen ja vuorovaikutukseen lasten ja nuorten arjessa. Varhaiskasvatus- ja kouluympäristössä harjoitellaan hyvinvointiin liittyvää osaamista. Näitä taitoja vahvistetaan yhdessä aikuisten kanssa arjen luontevissa tilanteissa.
Nykyään on saatavilla paljon konkreettista materiaalia muun muassa itsesäätelytaitojen ja tunnetaitojen harjoittelemiseen ja opettamiseen varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Verkkokaupastamme Valteri-Puodista löytyvät esimerkiksi KESY-kortit kuvin tuotettuun lapsilähtöiseen keskusteluun sekä SYKE-kortit syventävän keskustelun tueksi. Niiden avulla lapsi ja nuori voi sanoittaa ajatuksiaan ja tunteitaan visuaalisen tuen avulla.
Kaipaatko konsultaatiota liittyen mielenterveysosaamisen vahvistamiseen? Voit tiedustella juuri teidän tilanteeseenne räätälöityjä palveluita yhteydenottolomakkeemme kautta. Asiantuntijoidemme avulla voidaan tukea lapsen tai nuoren kasvua, oppimista ja kuntoutumista vahvistamalla henkilöstön ammatillista osaamista sekä ennakoiden että erityisen vaativissa tilanteissa.