”Det framskrider kontrollerat, även om det är kaotiskt ibland”

I Kangasala har det känts bråttom att i praktiken genomföra reformen av stöd för lärande. Tidsplanen har ibland väckt en känsla av kaos, men som helhet framskrider arbetet med reformen kontrollerat.

Kuvassa istuvat vierekkäin kaksi naista: Kangasalan kaupungin opetus- ja koulutusjohtaja Merja Lehtonen ja johtava erityisopettaja Jaana Ronkainen-Salminen.
I Kangasala har man behandlat teman kopplade till reformen av stöd för lärande varje månad, när alla rektorer och styrgruppen för specialundervisning har samlats. Inbjudan till tillfällena har kommit från antingen utbildningschef Merja Lehtonen eller ledande speciallärare Jaana Ronkainen-Salminen.

Under våren har man i Kangasala flera gånger fått ta ett djupt andetag och öva på att ha is i magen.

– Att i praktiken genomföra reformen av stöd för lärande på lokal nivå har varit ett bra tillfälle för snabba personer att öva sig att ta det lugnt och andas, skrattar Merja Lehtonen, utbildningschef i Kangasala.

I staden Kangasala, som har 34 000 invånare, har man inlett diskussionerna kring förnyandet av stöd för lärande så tidigt som det varit möjligt, men man har ändå haft i åtanke att det behövs tålamod.

Den reform som träder i kraft i augusti har under våren varit krävande för kommunerna både vad gäller organiseringen av stödet och uppdateringen av läroplanen. Även om kommunerna redan nu måste fatta lokala beslut, är många delar av reformen fortfarande oklara på nationell nivå och man väntar på riktlinjer från Utbildningsstyrelsen, bl.a. när det kommer till tolkning av lagen.

– Eftersom läget är som det är och information fortfarande saknas, har vi velat förmedla till fältet att vi tar det lugnt och andas. Vi kan inte vara färdiga ännu. Vi går vidare med den information vi har och kompletterar kunskapen och förändringsåtgärderna när tiden är mogen, säger Lehtonen.

Samarbetet är vår styrka

I Kangasala har man redan gjort en preliminär tidsplan för olika förändringsåtgärder i samband med reformen ända fram till nästa år. Det här har underlättat arbetet med att planera, följa upp och fördela uppgifterna mellan olika personer.

Arbetet med att uppdatera läroplanen har man fördelat mellan stadens rektorer och medlemmarna i styrgruppen för specialundervisning. Man har satt in allt i en tabell och utgått från personernas styrkor och kompetenser när man fördelat arbetsuppgifterna.

– Vi har goda och redan etablerade strukturer för samarbete inom staden. Vi har arbetsgrupper med representanter från varje skola i Kangasala. Dessa grupper och deras medlemmar tar ansvar för olika delar. Vi har lyckats dela upp arbetet så att ingen har behövt sätta sig in i reformen ensam, berättar ledande speciallärare Jaana Ronkainen-Salminen.

I Kangasala betonar man nära samarbetet och samtalskulturen i genomförandet av reformen. Förutom mellan stadens egna nätverk har man också haft ett starkt samarbete inom Tammerforsregionens nätverk.

– Tammerforsregionen är bra på det sättet att vi samarbetar mycket. Vi söker aktivt information från nätverken. De regionalt framtagna läroplanstexterna har också varit ett stöd i vårt arbete, säger man med enad röst.

(Artikeln fortsätter under bilden.)

Kuvituskuva taulukosta, jossa oppimisen tuen uudistus on paloiteltuna käytännön toimiksi ja jaettu eri kuukausille.
I Kangasala har man brutit ner reformen av stödet för lärande i praktiska åtgärder. Man har samlat nödvändiga åtgärder i ett schema och fördelat dem månadsvis. Det här har möjliggjort att arbetet med förberedelserna kunnat delas och delegeras.

God beredskap för förändring

I Kangasala har man även fokuserat på attitydförändring och samarbetsbetonade arbetssätt.

– I det här skedet är det viktigt att väcka beredskapen att faktiskt förändra arbetssätten. Vi kan inte utgå från att göra som förr. Det nya läsåret inleds med praktiska tips och information så att alla blir medvetna om och delaktiga i reformen redan från skolstarten. Jag vill också betona förpersonernas betydelse i förändringen – det är utgående från dem som förändringen i verksamhetskulturen påbörjas, säger Lehtonen.

Reformen i Kangasala fokuserar i början av läsåret på undervisningsarrangemang som stöder förutsättningarna för lärande och på gruppspecifikt stöd. På lokal nivå krävs det samarbete mellan lärare, eftersom klasslärare och ämneslärare är lika viktiga som speciallärare i genomförandet av reformen.

– Lärarna är väldigt skickliga och gör mycket bra i klassrummen för att stötta eleverna. Det är en styrka att klasslärare och ämneslärare har sina perspektiv och specialläraren sitt. Nu vill vi skapa tillit och stöd, så att vi tillsammans klarar detta. Det kommande läsåret blir ett inkörsår, och vi har säkert många frågor framför oss. Men med lugnet från Tavastland går vi vidare, säger Ronkainen-Salminen hoppfullt.

– Vi är en utvecklingsinriktad kommun. Hos oss finns engagerade, kunniga och framåtsträvande människor som är beredda att se nya alternativ och lösningar. Det skapar en stark drivkraft, en genuin vilja att göra sitt bästa för barn och unga.

Valteri center för lärande och kompetens har varit med och konsulterat och utbildat kring reformen av stöd för lärande i Kangasala och Tammerforsregionen. Om din kommun vill få mer expertkunskap, praktiska exempel på hur stödet kan organiseras eller lösningsmodeller för reformen och den uppdaterade läroplanen, står Valteris experter till förfogande. Experterna är redan delvis bokade för lärarfortbildningsdagarna i början av skolåret, men ta kontakt via vårt kontaktformulär så hittar vi en lämplig tid för gemensamt arbete och diskussion.

Aktuell information om våra tjänster, fortbildningar, vårt forsknings- och utvecklingsarbete samt övrig intressant information om aktuella ämnen inom stöd för barn och ungas lärande och skolgång.

Beställ nyhetsbrev