Jokainen on lukija – lukuvinkkejä syyslomalle

Kirjavinkkejä ja ajatuksia lukemisesta niitä tarvitseville.

Valteri-kouluissa opiskellaan tämän lukuvuoden aikana teemalla ”Lukutaidolla lukuintoon. Lukuinnolla lukutaitoon.”. Tavoitteena on sytyttää oppilaissa lukemisen kipinä tai löytää kirjallisuutta, joka vie mennessään. Koska syysloma on Lukuloma, kannustamme kaikkia tarttumaan kirjaan tai muuhun luettavaan viikkojen 42 ja 43 aikana, ja sukeltamaan sanoihin.

Kysyimme Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin johtokunnan jäseniltä vinkkejä lukemiseen ja mitä lukeminen heille merkitsee.

Sohvalla istuu Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin johtokunnan jäsenet Rikard Lindström, Tarja Mänty ja Timo Ahonen.
Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin johtokunnan jäsenet Rikard Lindström (kuvassa vasemmalla), Tarja Mänty ja Timo Ahonen kannustavat kaikkia lukemaan ja siten tukemaan Valteri-koulujen opetuksen teemaa ”Lukutaidolla lukuintoon. Lukuinnolla lukutaitoon”.

Sanat kuin taidetta

Valterin johtokunnan jäsenistä monelle lukeminen on osa omaa arkea. Heille lukeminen merkitsee oppimista, rentoutumista, itsensä kehittämistä ja arjesta irtautumista.

– Luen aina vain yhtä romaania kerrallaan. Lisäksi luen ammattikirjallisuutta ja sosiaalisessa mediassa vastaan tulleita mielenkiintoisia artikkeleita, Valterin johtokunnan puheenjohtaja Tarja Mänty kertoo.

Myös Rikard Lindströmin arjessa lukemisen määrä ja aiheet vaihtelevat.

– Välillä lukemiseen jaksaa keskittyä enemmän, välillä taas tulee luettua Aku Ankkaa.

Mutta yhdestä asiasta haastatellut ovat samaa mieltä: hyvä kirja vie mukanaan. Sellaisia Männylle ovat viime aikoina olleet Anni Kytömäen Margarita tai Delia Owensin Suon villi laulu.

– Kauniisti kirjoitetut kirjat ovat kuin musiikkia. Sellaisia kirjoja on suuri nautinto lukea, sanat ovat kuin taidetta.

Timo Ahonen luki nuoruudessaan Viisikoita, siinä välissä monenlaista kirjallisuutta, mutta viime aikoina enemmän lyhyitä tarinoita, kuten Lydia Davisin Kafka valmistaa päivällistä. Lukiessaan Ahonen on ihaillut kuinka kirjailijat onnistuvat sanoillaan sisällyttämään välillä niin pieniin tarinoihin niin suuria asioita, tarinoita ja tunteita. Se on Ahosen mielestä kirjallisuuden parasta antia.

– Minut lukeminen viekoittelee kirjoittamaan myös itse. Töissä kirjoitin lähinnä tieteellisiä artikkeleita, mutta nykyään enemmän laululyriikkaa, Ahonen kertoo ja innostuu lausumaan näytteen teksteistään, joita löytyy myös YouTubesta hakusanalla ”Alakulo bros”.

Johtokunnan lukuvinkkejä heitä koskettaneen kirjallisuuden pariin löydät tämän linkin kautta.

”Lukeminen kannattaa aina”

Nuorille lukijoille ja lukuintoa etsiville Tarja, Rikard ja Timo haluavat lähettää seuraavat terveiset:

  1. Muista, että et ole koskaan liian vanha siihen, että joku lukee sinulle.
  2. Lue mahdollisemman monessa ja erilaisessa paikassa. Lue pöydän alla, saunan lauteilla, autossa, ulkona, pää alaspäin tai vaikka toisen ihmisen olan yli. Keksi itse lisää erikoisia tapoja ja paikkoja lukea, sillä lukeminen voi olla myös leikkiä.
  3. Jos löydät kirjan, joka vie mukanaan, vinkkaa siitä kaverille. Hyvien kirjojen tulee kiertää.

Ajankohtaista tietoa palveluistamme, koulutuksistamme, tutkimus- ja kehittämistyöstämme sekä muista kiinnostavista lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvistä aiheista.

Tilaa uutiskirje