”Iso osa nykyistä minuutta on syntynyt siviilipalveluksesta Valterissa”

Heikki Juvonen katsoo hymyillen kameraan biljardipöytään nojaten Valteri-koulu Onervassa.
Heikki Juvonen on pitkän linjan valterilainen, jonka urapolku talossa sai alkunsa siviilipalveluksesta.

Virastomestarina ja ohjaajana työskentelevä Heikki Juvonen on nähnyt ja kokenut paljon siviilipalvelusvuodesta alkaneen 23-vuotisen Valteri-uransa aikana. Hän kehottaa nuoria rohkeasti valitsemaan Valterin palveluspaikakseen, sillä työn monipuolisuus ja merkityksellisyys ovat valtava rikkaus.

Heikki Juvonen oli valmistunut nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi, kun hän aloitti työt sen aikaisessa näkövammaisten koulussa siviilipalvelusmiehenä. Hän jatkoi työskentelyä Valtion erityiskoulussa ja myöhemmin Valterissa, kun Valtion erityiskoulut yhdistettiin Oppimis- ja ohjauskeskus Valteriksi.

Juvonen on kokenut sekä organisaation muutoksen että talossa tapahtuneen siviilipalveluksen kehityksen vuosien mittaan.

Valterissa siviilipalveluksessa saa hyödyntää vahvuuksiaan

Juvosella on ollut monipuolisia työtehtäviä Valterissa, hän on työskennellyt muun muassa opettajana, ohjaajana sekä vapaa-ajanohjaajana. Sen lisäksi Juvonen on myös toiminut siviilipalvelusmiesten työparina ja esihenkilönä.

”Valterissa siviilipalvelusmiehenä on aika helppo toimia työyhteisön jäsenenä, koska täällä on niin pitkä siviilipalveluksen historia.”

Monilla miespuolisilla työntekijöillä on siviilipalveluksen taustaa, ja sen myötä heiltä löytyy tilanneymmärrystä sekä käsitystä siviilipalveluksen käytänteistä.

Valterissa on kolme perustehtävää, jotka kuuluvat siviilipalvelusmiesten tehtävänkuvaan. Ensimmäinen on lasten kanssa tekeminen, jolloin saa työskennellä luokka-avustajana, koulunkäynninohjaajana tai ohjaajana Valterin asumispalveluissa. Toinen vaihtoehto on virastomestarin työparina työskentely, ja työnkuvaa voidaan räätälöidä henkilön vahvuuksien perusteella. Kolmas perustehtävä on IT-osaston avustaminen.

”Täällä saa tuoda omia vahvuuksiaan esiin. Ne voivat olla vaikkapa musiikin, liikunnan tai tekniikan saralla. Valterissa saa käyttää vahvuuksiaan ja toteuttaa itseään työntekijänä sekä siviilipalvelukseen tullessaan”, kertoo Juvonen.

Siviilipalvelus saattaa olla henkilön ensimmäinen kokemus työyhteisöstä, ja se tuo omat haasteensa siviilipalveluksen alkuun.

”Meillä siviilipalvelusmiehiä kohdellaan kuten muitakin työntekijöitä, eikä mitenkään poikkeavasti anneta vapauksia, vaan heillä on samaan tapaan vastuut ja velvollisuudet. Se saattaa joskus yllättää.”

Vaikka vastuun kantaminen saattaa jännittää, niin Juvonen kannustaa nuoria tekemään rohkeasti päätöksiä itsenäisellä työotteella. Siviilipalvelus on opettavainen askel kohti työelämää.

Urapolku voi lähteä uusiin suuntiin siviilipalveluksen myötä

Juvosen mukaan palaute Valterista siviilipalveluspaikkana on ollut positiivista. Kiitosta on kuultu muun muassa monipuolisuudesta sekä siitä, että talo tarjoaa mahdollisuuksia moneen.

”On tykätty esimerkiksi, että täällä on saanut tutustua valtavasti erilaisiin ihmisiin, ja se antaa eväitä tulevaisuuteen.”

Juvonen kehottaa nuoria hakemaan siviilipalvelukseen Valteriin. Urapolkukin voi vuoden aikana kertyneiden kokemusten kautta edetä uusiin suuntiin, kun työhön tykästyy.

“Aika moni on alkanut pohtimaan, pitäisikö sittenkin harkita sosiaalialaa. Vuosi siviilipalveluksessa erityiskoulussa valmistaa esimerkiksi pääsykokeeseen, ja tällaisia tarinoita meillä onkin, joissa käytännön kokemus on siivittänyt opintojen pariin.”

Valterissa työskentely on innostanut Juvosen itsensä vammaisurheilun pariin, ja hän on kouluttautunut ammattivalmentajaksi.

”Vaikka joitain saattaa aluksi jännittää erityislasten kanssa työskentely, on se kuitenkin valtava rikkaus. Siviilipalveluksessa voi oppia itselle uusia asioita vaikkapa kommunikaation tai soveltavan liikunnan puolelta, ja työ on hyvin merkityksellistä.”

Ja joskus voi käydä niinkin, että siviilipalvelusvuoden jälkeen jää jatkamaan urapolkua Valterissa, kuten Juvonen.

”Valteri on antanut elämääni paljon sisältöä, ja olen päässyt kokemaan monenlaista. Pidän täällä työskentelystä, muuten en olisi viihtynyt näin pitkään.”

 

Tahtoisitko sinäkin työskennellä siviilipalvelusmiehenä Valterissa? Meillä on tarjoilla monipuolinen ja merkityksellinen palveluspaikka. Voit hakea ympäri vuoden, mutta luonnollinen aika aloittaa on syksyllä koulujen alkaessa ja lopettaa lukuvuoden päättyessä kesällä. Siviilipalveluskeskuksen sivuilta pääset hakemaan palveluspaikkaa Valterin eri toimipisteillä.

Ajankohtaista tietoa palveluistamme, koulutuksistamme, tutkimus- ja kehittämistyöstämme sekä muista kiinnostavista lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvistä aiheista.

Tilaa uutiskirje