Valkoista keppiä käyttävät sokeat ja ne heikkonäköiset, jotka eivät näe tarpeeksi hyvin tai ovat muuten liikkuessaan epävarmoja.

Keppitekniikat jaetaan kahteen osaan, poikittaistekniikkaan ja heiluritekniikkaan.

Poikittaistekniikka

Poikittaistekniikassa keppiä pidetään etuvartalon edessä poikittain. Otteessa etusormi on suorana kepin suuntaisesti.

Poikittaistekniikka suojaa vartaloa ja toimii ympäristölle merkkinä näkövammaisuudesta.

Poikittaistekniikkaa on hyvä käyttää ruuhkaisissa paikoissa, tutuissa sisätiloissa sekä erilaisia linjoja seuratessa.

Heiluritekniikka

Heiluritekniikka on kahdesta käytössä olevasta tekniikasta turvallisempi.

Heiluritekniikassa kepillä lakaistaan kevyesti edessä olevaa maastoa kaarella, joka on noin hartioiden levyinen.

Ote on kättelevä, ja etusormi on suorassa kepin suuntaisesti. Kevyt ote tuntee paremmin kepin välittämät viestit. Ranne on vyötärön korkeudella.

Heilurin rytmi on sama kuin askelten rytmi. Keppi heilahtaa aina astuvan jalan toiselle puolelle. Kun vasen jalka astuu, keppiä heilautetaan oikealle, ja päinvastoin. Kepillä tutkitaan aina askeleen edellä edessä olevaa maastoa.

Ovista kulkeminen

Kahva löytyy liu’uttamalla keppiä ja kättä oven pintaa pitkin. Ovi avataan vapaalla kädellä. Heilauttamalla kepillä turvakaari varmistetaan, etteivät esimerkiksi portaat ala heti oven takaa.

Portaat

Portaikkoon tultaessa keppiä liu’utetaan vasemmalta oikealle. Kulkija valitsee oikean reunan ja ottaa kiinni kaiteesta, jos sellainen on.

Ylöspäin mentäessä keppi nostetaan kolmatta porrasta vasten. Käsi on melko ylhäällä, suurin piirtein hartioiden korkeudella. Kepistä pidetään kiinni kynäotteella, ja portaita noustaan niin, että keppi kulkee koko ajan kaksi porrasta edellä. Näin tasanteet havaitaan ajoissa. Keppi voi koskettaa kevyesti jokaisen portaan reunaa. Tasanteelle astuttaessa tehdään kepillä turvakaari.

Alaspäin kulkevat portaat huomataan, kun kepin kärki putoaa ensimmäisen portaan reunan yli. Tällöin pysähdytään heti ja etsitään oikea reuna ja mahdollinen kaide. Jalkapohjien avulla voi ottaa portaista suoran suunnan. (Ote kepistä on sama kuin poikittaistekniikassa, ja keppi on etuviistossa vartalon edessä.)

Keppi koskettaa jokaista askelmaa kevyesti ja liukuu niiden reunan yli. Tasanteelle tultaessa tehdään turvakaari.