Yleistä

Opastuksen tavoitteena on mahdollisimman turvallinen ja sujuva liikkuminen, jossa tieto ympäristöstä välittyy käden ja kehon liikkeiden kautta opastettavalle.

Kontaktin ottaminen

Opas tervehtii ja tarjoaa käsivartensa koskettamalla opastettavaa kevyesti esimerkiksi kämmenselällä.

Ote

Opastettava tarttuu opasta kyynärpään yläpuolelta, peukalo ulospäin ja muut sormet kyljen puolella. Ote on napakka, mutta ei puristava.

Opas pitää yhteyskättä suorana ja rentona vartalon vierellä. Opastettavan käsi on kyynärpäästä 90 asteen kulmassa. Tällöin välimatka oppaaseen on sopiva.

Pienillä lapsilla ote on alempana. He voivat pitää kiinni vaikka ranteesta tai sormista.

Valkoista keppiä ei käytetä opastuksen aikana. Keppi on opastettavan vapaassa kädessä vartalon vierellä.

Puolen vaihtaminen

Jos opastettavan ja oppaan on vaihdettava paikkoja, opastettava siirtyy oppaan toiselle sivulle ja vaihtaa takana yhteyskättä menettämättä kontaktia oppaaseensa.

Ovi

Opas ilmoittaa ovesta ja huolehtii, että opastettava on oven saranapuolella. Tarvittaessa on tehtävä puolenvaihto.

Opas avaa oven vapaalla kädellä ja laittaa yhteyskäden oven kahvalle. Opastettava liu’uttaa kättään pitkin yhteyskättä, tarttuu kahvaan ja sulkee oven perässään.

Kapeat paikat

Kapeassa paikassa kuljetaan peräkkäin. Opas siirtää yhteyskättään selkänsä taakse. Opastettava ojentaa käsivarttaan ja kulkee askeleen päässä oppaan takana.

Portaat ja tasoerot

Portaita, kynnyksiä ja muita tasoeroja lähestytään kohtisuoraan. Opas pysähtyy tasoeron alussa merkiksi ja tarvittaessa osoittaa yhteyskädellä kaiteen sijainnin. Hän kuvailee portaita tai tasoeroja ja kertoo onko portaiden suunta ylös- vai alaspäin.

Opas astuu ensimmäiselle portaalle ja odottaa, että opastettava on valmis. Opas kulkee askelman edellä opastettavaa. Kun tasoero loppuu, opas pysähtyy hetkeksi. Tämä kertoo opastettavalle, että matka jatkuu tasamaalla.

Istumaan opastaminen
Opas asettaa yhteyskäden tuolin selkänojalle ja kertoo istuimen asennon. Opastettava löytää selkänojan, vetää tuolin pöydän alta ja istuu alas. Näkövammaisen on helpompi istua sohvalle, jos opas vie hänet istuimen eteen siten, että pohkeet koskettavat istuimen etureunaa.

Istumapaikan löytäminen

Katsomoissa tuolirivien välissä kuljetaan sivuaskelin kohti vapaita paikkoja. Kontakti säilytetään tuntumaotteella, kyynärvarret tai kämmensivut toisissaan kiinni. Tämä toimii myös tarjottimen kanssa liikuttaessa.

Yksin jättäminen

Näkövammainen henkilö kokee yksin jäämisen vieraassa paikassa herkästi epämiellyttäväksi. Jos opastettava on jätettävä yksin odottamaan, asia kerrotaan hänelle ja samalla hänelle osoitetaan jokin kiintopiste (seinä, pylväs, naulakko tms.).