Tiesitkö, että suosittua Marjamäellä sarjaa saa jo kolmella kielellä!

Marjamäellä, Smultronbacken vai Muorjedievvá?

Kun vuonna 2010 julkaisimme Marjamäellä 1 -kirjan, emme arvanneet, kuinka moni lapsi, nuori ja aikuinen sen ääressä nimeämisen taitoja tulee harjoittelemaan. Sarjaan ilmestyi myöhemmin kolme muutakin kirjaa ja kaksi erilaista pelipakettia.

Suomenkielisten Marjamäellä-materiaalien ilmestymisen jälkeen meiltä usein kysyttiin erilaisia kieliversioita ja niin 2013 ilmestyi Smultronbacken 1. Tänään on saatavilla ruotsiksi jo kaikki neljä Marjameällä-kirjaa.

Mutta tiesitkö, että Marjamäellä 1 ja 2 -kirjat ovat ilmestyneet myös saamen kielellä? Vuosia sitten saimme yhteydenoton Jaanalta Utsjoelta. Hän oli käyttänyt suomenkielistä materiaalia oppilaansa kanssa ja materiaalin kääntäminen saamen kielelle kiinnosti kovasti. Tämän yhteydenoton tuloksena syntyivät Muorjedievvá 1 ja 2. Kuviin muokkasimme hieman saamelaista kulttuuria ja pohjoisen luontoa, mutta muuten materiaali on vastaava, kuin muut kieliversiot. Muorjedievvá kirjojen myynnistä ja jakelusta vastaa Saamelaiskäräjät. Olethan heihin yhteydessä, jos materiaali kiinnostaa.

Marjamäellä – sarjaa suunniteltaessa ajattelimme sen kohderyhmän löytyvän 5-10-vuotiaista lapsista. Ovathan Marjamäen Maija ja Mikko juuri sen ikäisiä. On ollut huikean hienoa huomata, että materiaali on löytänyt tiensä jo paljon pienempien oppijoiden toimintaan varhaiskasvatuksessa. Yksi merkittävä Marjamäellä-materiaalin työhönsä löytänyt käyttäjäryhmä on puheterapeutit. Kannustavia käyttäjäkokemuksia materiaalista on heiltä saatu jopa aikuisten afasiakuntoutuksessa. S2 opetuksessa Marjamäet ovat tulleet myös monille tutuiksi.

Ja jos Marjamäellä ei ollut sinulle vielä tuttu, niin sarjan ideahan on erilaisten nimeämistaitojen harjoittelussa; yksittäisen sanan nimeäminen, sarjallinen nimeäminen, kertominen ja sanaston kartuttaminen monin erilaisin keinoin. Marjamäellä-materiaalissa kuvat ovat keskeisessä osassa harjoittelua..

Jos sinulla on Marjamäellä, Smultronbacken tai Muorjedievvá-materiaalista kokemuksia, niin olisin tosi iloinen jos voisit jakaa kokemuksesi. Voit lähettää niitä meille joko sähköpostilla puoti@valteri.fi tai Facebookin viesteillä. Ehkäpä voisimme jakaa hyviä vinkkejä materiaalin käytöstä näin myös muille.

Saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2019

Laura

 

 

.

Ajankohtaista tietoa palveluistamme, koulutuksistamme, tutkimus- ja kehittämistyöstämme sekä muista kiinnostavista lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvistä aiheista.

Tilaa uutiskirje