Kylmä-koho-kompressio – toimii myös työnohjauksessa

Mitä metaforisia samankaltaisuuksia kylmä-koho-kompressio -hoidolle voisi löytää opetusalan työnohjaustyöstä? Kestävyys, kiitollisuus, kannattelu, kukoistus, konkretisointi, kehittyminen, kasvu, kompensointi, keskittyminen, kohtaaminen…Monia aikuisten ja lasten kasvun ja oppimisen keskeisiä käsitteitä ja avainsanoja vilisee päivittäisessä asiantuntijatyössämme. Se, että keskittyy olennaiseen ja kuulostelee pinnalla olevia trendejä, on nopean reagoinnin toimintakulttuurissa melkoinen saavutus. Sitä kutsutaankin downshiftaamiseksi.

Ammatillisen identiteetin tarkasteluareena

Onnellisuuden aiheita ja innostusta omaan työhön saa, kun peilaa itseään toisten ihmisten kautta. Työelämän pelikentällä vaaditaan kestävyyttä ja siinä työtovereista on suuri apu.  Sitkeys ja sopeutumiskyky ovat osa ihmisen vahvaksi kasvamista, mutta siitä olotilasta lienee hyvä päästä eteenpäin.

Työnohjaustilanne on yksi ammatillisen identiteetin tarkasteluareena, dialogiin asettautumisen paikka. Siinä luottamuksellinen ilmapiiri ja työnohjaajan seesteinen työote tarjoavat mahdollisuuden peilaukseen. Omaa työtehtävää, työelämää ja ammatillista identiteettiä voi suhteuttaa ja laittaa omannäköiseensä mittakaavaan.

Työn tulosten tunnistaminen

Opetustyön arjessa koetellaan kestävyyttä. Työnohjaus auttaa vaihtamaan näkökulmaa ja se tarjoaa pitkäkestoisempaa ensiapua ja työkaluja onnettomien sattumusten kohtaamiseen. Työn tekemisen kupruja opitaan kohtaamaan työuran ja elämänkokemuksen vankistamilla selviytymistaidoilla. Pitkässä työurassa tarvitaan myös menestymisen tunnetiloja työn merkityksellisyyden ja ammatillisen kasvun tueksi. Monesti ihminen tarvitsee tunnistusapua, jotta hän huomaa saavutuksensa ja virstanpylväänsä. Työnohjaus on yksi hyvä keino tähän.

Kaukaa katsotaan lähelle

Uppoutuvaan työntekoon päästään muun muassa siten, että irrottaudutaan nykymaailman informaatiotulvasta. Kun hyödynnetään tietoisuustaitoja ja läsnäoloa sekä tunnistetaan tunteiden voima toimeenpanijana, päästään tuumauksesta tavoitteeseen. Toisinaan ymmärryksen tilaan pääseminen vaatii jopa unettavan pysäyttävää seisahtumista asioiden äärelle. Joskus on mentävä hieman kauemmas nähdäkseen lähelle.

Kevennetään ”huolireppua”

”Mikä pitkittyy, se mutkistuu.” Aikuisten asioissa pitkittynyt tilanne voi pahimmillaan johtaa inhimilliseen kärsimykseen ja ammatillisen itsetunnon vaurioihin. Luotettava työnohjaustilanne antaa mahdollisuuden keventää ”huolireppua” ja selvittää ongelmavyyhtejä. Opetusalalla työnohjaus saatetaan vielä nykyisinkin mieltää heikkojen hermojen purkamispaikaksi.

Allekirjoittaneella on pikemminkin tullut vastaan vahvaluonteisia työnohjattavia, jotka rohkeasti haluavat pöläyttää omaa ammatillista rooliaan, raikastaa käsityksiään ja jäsentää itseään nykypäivän maailmanmenoon sopeutuviksi vastuullisiksi ammattikasvattajiksi.

Ajankohtaista tietoa palveluistamme, koulutuksistamme, tutkimus- ja kehittämistyöstämme sekä muista kiinnostavista lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvistä aiheista.

Tilaa uutiskirje

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *