Kuormitus ja miten se vaikuttaa lapsen toimintakykyyn

Menikö juniorilla taas hermo? Tuntuiko, että lapsi kiihtyi nollasta sataan sekunnissa? Tuliko kuohunta pyytämättä ja yllätyksenä?

Siltähän se meistä aikuisista usein tuntuu. Mutta lapsi kuitenkin viestittää monin tavoin ennen räjähtämistään, että kohta kyllä alkaa tapahtua, ellei apua anneta.

Monien ristiriitaisten, haastavien tilanteiden taustalla on lapsen kokema kuormitus. Tämä ajatus jää kuitenkin herkästi monien muiden viestien varjoon.  Tämän ymmärtäminen on itse asiassa avain  lapsen kasvun ja kehityksen tukemiselle niin kotona kuin koulussakin.

Kasvattajalle on suuri hyöty, kun hän oppii tuntemaan, mikä on kunkin lapsen yksilöllinen tapa kuormittua: mitkä asiat heikentävät hänen toimintakykyään ja miten hän siitä viestittää. Tällöin aikuinen voi tarjota lapselle sopivia keinoja palautua ja saada kadotettu toimintakyky takaisin. Parhaimmillaan vältytään jumilta, räjähdykseltä, riidalta ja sen koko perhettä koskettavilta ikäviltä seurauksilta.

Erityislasten vanhempina halusimme tuoda tätä näkökulmaa aikaisempaa näkyvämmin esille. Siksi kokosimme Erityisvoimia.fi -sivuston, joka kokoaa yhteen tietoa siitä, miten vanhempi voi vaikuttaa lapsensa kuormittumiseen. Sivustolla esittelemme pienen mutta vahvan työkalun, stressimittarin, jonka avulla perhe saa tärkeää tietoa siitä, miten voi pitää yllä lapsensa toimintakykyä. Sivustoon liittyvissä some-julkaisuissa vanhemmat opettelevat soveltamaan tätä tietoa arkeensa.

Stressimittarista on työkaluksi kouluunkin. Vanhemmilla on kokemusta, että siitä on hyötyä mm. HOJKS-keskusteluissa. Säännöllisesti läpikäytynä se kasvattaa sekä opettajan että vanhempien ymmärrystä lapsesta ja koulun arjesta. Nimimerkki Teija kertoo Erityisvoimia.fi -sivustolla, miten stressimittarin avulla vanhempi ja opettaja voivat koota käytännöllisiä ohjeita lapsen toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Jokainen erityislapsen vanhempi tietää, että ne ovat kullan kalliita tiedonmuruja.

Kuormittumisen ymmärtäminen on avain lapsen toimintakyvyn palauttamiseen. Kun aikuinen pääsee kärryille lapsen tavoista viestittää omaa kuormittumistaan, avaa se mahdollisuuden tasapainoisempaan arkeen: sille hyvinvoinnin tasolle, jossa vuorovaikutus ja arjen toiminnot voivat taas sujua.

Erityisvoimia.fi on vanhempien kokoama sivusto ja yhteisö, joka auttaa erityislasten vanhempia saavuttamaan tasapainoisempaa arkea. Tutustu erityisvoimia.fi  tai facebook.com/erityisvoimia tai instagram.com/erityisvoimia.fi/

Elokuusta 2018 lähtien Valterin sivuilla on julkaistu tietyin väliajoin myös kumppaniemme ja eri alan asiantuntijoiden blogeja vierasblogeina. Tämä blogi kuuluu vierasblogi-sarjaamme.

Ajankohtaista tietoa palveluistamme, koulutuksistamme, tutkimus- ja kehittämistyöstämme sekä muista kiinnostavista lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvistä aiheista.

Tilaa uutiskirje