Kuntakumppanuus – mitä se voisi olla?

Eikö kumppanuus ole tila, jossa tehdään tai kehitetään jotakin yhdessä? Siinä molemmat hyötyvät ja mikä tärkeintä, molempien osaaminen rikastuu. Valteri on koonnut kuntayhdyshenkilöverkostoa sillaksi kumppanuuksille. Siinä yhteydessä mietimme, missä kaikissa asioissa me voimmekaan toimia toistemme kumppanina.

Tukea oppilaalle, ammattilaiselle ja koko työyhteisölle

Kouluilla on paljon tilanteita, joissa ulkopuolisen konsultaatiosta on hyötyä. Nämä saattavat liittyä arviointeihin, joissa tarkastellaan oppilaan tuen tarvetta, oppimisympäristöä, materiaaleja tai menetelmiä.

Konsultaatiossa voidaan keskittyä HOJKS:n rakentamiseen, normien tulkintaan, oppilashuoltoon ja käytännön arjen ratkaisuihin. Joissain tapauksissa voimme olla yhdessä sitä mieltä, että tukijakso Valteri–koulussa sopii oppilaalle parhaiten.

Entä kun vaativa työ vie mehut työntekijöistä? Yksittäisten oppilaiden ongelmien ratkomisen ohelle tulisi rakentaa työhyvinvointia ja järjestää jaksamista ylläpitävää työnohjausta, jolla vaativaa työtä voidaan jäsentää yhdessä. Itse olen erittäin kiitollinen erityisluokanopettajana saamastani työnohjauksesta, joka vahvisti ammatillista otettani ja auttoi rajaamaan työtä.

Yksilön kehittämisestä rakenteiden ja toimintakulttuurin kehittämiseen

Yhteisöllinen kehittävä työote riittävien resurssien ohella tukee työssäjaksamista, työskenneltäessä vaativien oppilaiden parissa. Tällä en kuitenkaan tarkoita maanista kehittämistä kehittämisen vuoksi, vaan omasta työstä kumpuavista kysymyksistä lähtevää tarvetta.

Yksikään kehittäjä, rehtori tai opetuspäällikkö ei pääse kovin pitkälle yksin. Kelpo-kehittämistoiminnan yhteydessä sain olla aitiopaikalla tukemassa ja havainnoimassa kuntien kehittämistyötä. Siksi olenkin iloinen, että työ jatkuu nyt mm. Valterin ja Jyväskylän yliopiston Koulutusjohtamisen instituutin yhteistyönä Tukea tuen järjestäjille –hankkeessa.  Tähän inklusiivisen koulun kehittämisen hankkeeseen oli tulossa kaksinkertainen määrä kuntia, mitä voitiin ottaa mukaan. Ilmaisesta kehittämishankkeesta tiedotimme ensimmäisenä kuntayhdyshenkilöillemme!

Nämä esimerkit ovat vain poimintoja tilanteista, joissa Valteri voi toimia opettajan, koulun tai kunnan kumppanina. Tutustu palveluihimme, ota yhteyttä ja kysy lisää.

Mielenkiintoisiin tapaamisiin kuntakumppanuustilaisuuksissa!

Ellei kuntasi ole vielä mukana kuntayhdyshenkilöverkostossamme, niin voit olla yhteydessä kehittämispäällikkö Mervi Pulkkiseen, mervi.pulkkinen@valteri.fi.

Ajankohtaista tietoa palveluistamme, koulutuksistamme, tutkimus- ja kehittämistyöstämme sekä muista kiinnostavista lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvistä aiheista.

Tilaa uutiskirje

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *