Suomen opetus- ja kasvatusalan merkittävimpiin kuuluva tapahtuma Educa järjestetään 27. – 28.1.2023 Helsingin Messukeskuksessa. Educan ohjelmassa nähdään vuosittain noin 200 ohjelmanumeroa ja yhteensä 450 esiintyjää usealla eri lavalla ja seminaaritilassa. Valteri on Educassa mukana usealla esityksellä ja kahdella osastolla, joista toinen on ruotsinkielisen Svenska Hörnanin puolella.

Mietityttääkö oppimisen tuen järjestäminen? 

Tule keskustelemaan osastoillemme oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvissä asioissa. Paikalla on Valterin ohjaavia opettajia ja kuntouttajia, jotka päivittäin moniammatillisesti tukevat ja auttavat ohjauskäynneillä oppilaita ja alan ammattilaisia kouluissa ympäri Suomen. Heiltä löytyy ajatuksia, ideoita ja tietoa moneen ja kuulevat myös mielellään teidän ajatuksia!

Varhaiskasvatuksen lakimuutos tuli voimaan, mitä seuraavaksi?

Mietityttääkö varhaiskasvatuslain muutoksen seuraukset? Haluaisitko tietää lisää muuttuneesta lainsäädännöstä ja siitä, miten lastasi tuetaan päivähoidossa 1. elokuuta 2022 alkaen. Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan varhaiskasvatuslain muutoksesta asiantuntijoidemme kanssa.

Esityksistä ideoita oppimisen tukeen koulussa ja päiväkodissa 

Educa-ohjelman esityksissä rakennamme osallistavaa toimintakulttuuria, edistämme opettajan ja ohjaajan yhteistyötä sekä mietimme, miten parhaiten tuemme lasta päiväkodissa. Lisäksi luomme katsauksen ratkaisukeskeiseen toimintamalliin ja toiminta-alueittaiseen opetukseen ja pohdimme yhdenvertaisuutta koulussa.  Lue lisää alta.  

Huomioithan Messukeskuksen ohjeet turvalliseen tapahtumaosallistumiseen

Tervetuloa käymään Valterin osastoilla ja esityksissä!

  • Suomenkielinen osasto 6g60 
  • Svenska Hörnan 6p49

Tutustu Valterin ohjelmaan Educa-messuilla

Perjantai 27.1.

klo 14.00–15.00 (Hörnan, scenen)
Olika bakgrunder – jämlika möjligheter?
Står våra barn på samma startlinje när de inleder skolgången? Hur kan vi trygga jämlika möjligheter längs med hela lärstigen, från småbarnspedagogiken upp till andra stadiet, för våra barn, elever och studerande oberoende av modersmål, kön, inlärningssvårigheter, etnicitet och socioekonomisk bakgrund?

Panelistit: arviointiasiantuntija Chris Silverström, NCU, rehtori Josefin Svedin, Valteri, koordinaattori Emilia Christiansen, Sydkustens landskapsförbund, johtava arviointiasiantuntija Jan Hellgren, NCU, inkluusioasiantuntija Malin Gustavsson, Ekvalita, äidinkielenopettaja Camilla Nygård, Zachariasskolan.
Moderaattori: opetusneuvos Pamela Granskog, Opetushallitus.

klo 15.30–16.00 (Hörnan, scenen)
Se möjligheterna! En introduktion kring lösningsinriktat arbetssätt
Då vi använder ett lösningsinriktat arbetssätt sätter vi inte energi på att fastna i problemen utan vi fokuserar på vad det är som vi vill uppnå och bygger upp lösningar utgående från det som fungerar. Vi definierar det läge som vi vill uppnå, hur vardagen skulle vara om det var optimalt bra och strävar mot det genom att ta vara på allas resurser, kompetens och kunnande. När vi gör mer av det som fungerar, väljer bort det som inte fungerar och gör saker på annat vis, blir vardagen mer meningsfull och hanterbar.

Den viktiga upptäcktsresan handlar inte om att söka nya landskap, utan att se det nuvarande med nya ögon.” - Marcel Proust

Esiintyjä: Anne Levón, ohjaava opettaja, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

klo 16.30–17.30 (tila 101D)

Miten järjestää lapsen tuki varhaiskasvatuksessa?

Mikä on lapsen oikeus tukeen? Mikä on varhaiskasvatuksen tuen malli? Kuinka turvataan lapsen tuki siirryttäessä varhaiskasvatuksesta perusopetukseen? Esiintyjät kertovat omia näkemyksiään ja kokemuksiaan arjesta.


Esiintyjät:
Mirva Ritari, varhaiskasvatuspäällikkö, Lempäälän kunta ja Tiina Heikkinen, ohjaava opettaja, Oppimis- ja ohjauskeskus
Valteri, Minttu Ilaskivi-Hentilä, erityisasiantuntija, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 

Lauantai 28.1.

klo 10.30–11.15 (tila 201)

Uudistunut toiminta-alueittaisen opetuksen tukimateriaali Palapelimalli – arjen työn tukena
Mikä on Palapelimalli ja miten se on uudistunut? Miten Palapelimallia hyödynnetään oppilaan tavoitteiden asettamisessa? Miten tavoitteita tukevat toimintatavat ja oppimateriaali on järjestetty arjessa? Esityksessä Valterin erityisluokanopettaja-ohjaajapari kertoo, kuinka uudistunut toiminta-alueittaisen opetuksen tukimateriaali palapelimalli voi toimia arjen työn tukena.

Esiintyjät: Taina Kinnunen, ohjaaja ja Leea Ranta, erityisluokanopettaja, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri


klo 10.45–11.30 (tila 101AB)

Tavoitteena osallistava toimintakulttuuri 

Osallisuutta painotetaan perusopetuksen opetussuunnitelmassa. Miten luomme koulun toimintakulttuuria, jossa osallisuus toteutuu? Esityksessä havainnollistetaan niitä hyötyjä, joita osallisuus ja osallistava pedagogiikka tuovat opettajan työhön. 


Esiintyjä:
Soile Eriksson, ohjaava opettaja, Oppimis- ja ohjauskeskus
Valteri

klo 14.45–15.30 (TAHTO-lava)

Opettajan ja ohjaajan yhteistyö

Oppilaiden ja opettajien läheisimpiä yhteistyökumppaneita koulun arjessa ovat koulunkäynninohjaajat. Poikkeusolot synnyttivät uusia yhteistyön tapoja ja oivalluksia oppimisen edistämiseen. Jukka ja Mari kertovat miten etäopetus, teknologia ja uudet vuorovaikutuksen muodot jalostavat opettajien ja koulunkäynnin ohjaajien yhteistyötä.


Esiintyjät:
Jukka Vetoniemi, ohjaava opettaja ja Mari Laitinen, konsultoiva ohjaaja, Oppimis- ja ohjauskeskus
Valteri