Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri järjestää ilmaisia nettikahviloita kerran kuussa tiistaisin klo 15.00 alkaen. Nettikahvilat järjestetään etäyhteydellä. Kaikki, jotka ovat ilmoittautuneet kyseiseen nettikahvilaan lähetyspäivänä klo 12.00 mennessä, saavat linkin, jonka avulla voivat osallistua livenä tai katsoa tallenteen myöhemmin.
Koulua käymättömät oppilaat
Tiistai 10.12.2019 klo 15.00-15.30
Mitä kouluakäymättömyys on ja mistä se voi johtua? Miten näitä oppilaita ja heidän perheitään voidaan tukea? Millaista tukea Valteri tarjoaa koulua käymättömien oppilaiden ja opetushenkilöstön tueksi? Tässä nettikahvilassa tarjotaan tietoa runsaisiin koulupoissaoloihin vaikuttavista tekijöistä, koulua käymättömyyden kehittymisestä, taustasyistä ja mahdollisista tukikeinoista.
Kouluttaja: Iines Palmu (KM, elo, opo, väitöskirjatutkija), toimii ohjaavana opettajana Valterissa. Hän on työskennellyt monenlaisissa erityisopetuksen ja ohjausalan tehtävissä aina alakoulusta toiselle asteelle, tehnyt tutkimustyötä koulutuksen keskeyttämisen sekä käyttäytymisinterventioiden parissa, ja toiminut kouluttajana mm. yhteisopettajuuden, motivaation ja koulunkäynnin tuen ja konsultoivan työotteen parissa. Hän on toimittanut Valterin "Takaisin kouluun - koulua kouluakäymättömille" -teoksen, joka julkaistaan tammikuussa 2020.
Att göra skillnad varje dag
-konkreta tips för anpassning av undervisning, miljö och material
Tisdag 26.11.2019 kl. 15.00-15.30
Hur kan vi anpassa skolvardagen för olika elever med olika behov? Differentiering och individualisering i praktiken genom tätt samarbete mellan lärare och handledare.
Tanja Fransman jobbar som handledare och Jenny Sjöström som handledande lärare på Valteri center för lärande och kompetens. Innan dess har de jobbat tillsammans flera år och båda har lång erfarenhet av elever med NPF och inlärningssvårigheter.
Huom! Nettikahvila on ruotsinkielinen.
Haastava käyttäytyminen
Tiistai 5.11.2019 klo 15.00-15.30
Haastava käytös - mitä se on ja miltä se tuntuu? Keskustelua haastavasta käyttäytymisestä ja sen työntekijässä herättämistä tunteista. Aiheesta keskustelevat Valterin ohjaavat opettajat Matti Salmela ja Pasi Remes, sekä neuropsykologian erikoispsykologi Tiina Huttunen.
Näkövammainen lapsi/oppilas ryhmässä
Tiistai 8.10.2019 klo 15.00-15.30
Mitä tulee huomioida oppimisympäristössä ja opetuksessa kun ryhmässä on näkövammainen lapsi tai oppilas? Millainen on oppilaan tukiverkosto ja mistä voi saada tukea, niin oppilaalle kuin oppilaan parissa työskenteleville aikuisille?
Kouluttajat: Päivi Toikkanen ja Kirsi Salonen ovat Valterin ohjaavia opettajia ja he työskentelevät näkövammaisten oppilaiden parissa.
Koulunkäynninohjaajan ja opettajan välinen yhteistyö
Tiistai 17.9.2019 klo 15.00-15.30
Koulunkäynninohjaajan ja opettajan vastuunjako koulun arjessa.
Mistä hyvä yhteistyö rakentuu? Miten vuorovaikutus toimii kiireisen arjen keskellä?
Kouluttajat: Virpi Kauppinen työskentelee erityisluokanopettajana ja Lotta Smolsky koulunkäynninohjaajana Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa Helsingissä. Molemmilla on pitkä kokemus koulumaailmasta ja tiimityöskentelystä.
Kuulovammainen lapsi/oppilas ryhmässä
Tiistai 27.8.2019 klo 15.00-15.30
Kuulovammaisen lapsen/oppilaan kohtaaminen ja tarpeiden huomiointi päiväkodin/koulun arjessa.
Millainen on hyvä kuunteluympäristö? Mitä on hyvä ottaa huomioon kuulovammaisen lapsen/oppilaan kohtaamisessa, ohjaamisessa ja opetuksessa?
Kouluttaja: Miia Kareisto toimii ohjaavana opettajana Oppimis-ja ohjauskeskus Valterissa. Hänellä on pitkä kokemus kuulovammaisten opettamisesta ja ohjaamisesta.