”Hallitusti mennään, vaikka välillä on kaoottista”

Kangasalla oppimisen tuen uudistuksen käytäntöön viemisessä on koettu kiirettä. Aikataulut ovat välillä olleet kaoottisia, mutta kokonaisuus etenee hallitusti.

Kuvassa istuvat vierekkäin kaksi naista: Kangasalan kaupungin opetus- ja koulutusjohtaja Merja Lehtonen ja johtava erityisopettaja Jaana Ronkainen-Salminen.
Kangasalla on oppimisen tuen uudistukseen liittyviä aiheita käsitelty kuukausittain, kun kaikki rehtorit ja erityisopetuksen ohjausryhmä ovat kokoontuneita joko opetus- ja koulutusjohtaja Merja Lehtosen (kuvassa vasemmalla) tai johtavan erityisopettajan Jaana Ronkainen-Salmisen kutsumana.

Kevään aikana Kangasalla on moneen kertaan vedetty rauhassa syvään henkeä ja opeteltu istumaan käsien päällä.

– Oppimisen tuen uudistuksen vieminen paikallisella tasolla käytäntöön on ollut hyvä harjoitus nopeille ihmisille istua käsiensä päällä ja hengitellä, naurahtaa Merja Lehtonen, Kangasalan opetus- ja koulutusjohtaja.

Oppimisen tuen uudistuksen muutoksista on 34 000 asukkaan Kangasalan kaupungissa ryhdytty keskustelemaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta kuitenkin maltti mielessä pitäen. Elokuussa voimaan astuva uudistus on työllistänyt kuntia kevään aikana niin oppimisen järjestelyiden kuin myös opetussuunnitelman päivityksen muodossa. Kun kunnissa jo joudutaan pohtimaan ratkaisuja paikallisella tasolla, on vielä valtakunnallisesti moni uudistukseen liittyvä asia epäselvä ja odottaa esimerkiksi lain tulkinnoista linjausta Opetushallituksen suunnalta.

– Koska tilanne on mikä on ja tietoa vielä puuttuu, olemme halunneet viestiä kentälle, että mennään rauhassa, hengitellään. Vielä ei voida olla valmiita, joten etenemme sillä tiedolla mitä on. Täydennämme tietoa ja toimia sitten, kun sen aika on, Lehtonen kertoo.

Vahvuus yhteistyöstä

Kangasalla on uudistukseen liittyvät toimet taulukoitu alustavasti jo ensi vuoteen saakka. Tämän avulla uudistukseen liittyviä paikallisia toimia on pystytty palastelemaan, suunnittelemaan, seuraamaan ja tehtäviä jakamaan eri henkilöiden kesken.

Myös opetussuunnitelman päivitettävät asiat löytyvät omasta taulukostaan, jotka on jaettu kaupungin eri rehtoreille ja erityisopetuksen ohjausryhmän jäsenille tehtäväksi, kunkin vahvuuksien ja osaamisen mukaan.

– Meillä on kaupungin sisällä hyvät, olemassa olevat rakenteet yhteistyöhön. Meillä on työryhmiä, joissa on edustus jokaisesta Kangasalan koulusta. Työryhmät ja niissä toimivat henkilöt ottavat koppia eri asioista. Olemme pystyneet jakamaan töitä eikä kukaan ole joutunut perehtymään uudistukseen yksin, kertoo johtava erityisopettaja Jaana Ronkainen-Salminen.

Kangasalla tiivis yhteistyö ja keskustelukulttuuri korostuvat uudistuksen käytäntöön saattamisessa. Oman kaupungin sisäisten verkostojen lisäksi vahvaa yhteistyötä on tehty Tampereen seudun verkostoissa.

– Tampereen seutu on hyvä siinä, että teemme paljon yhteistyötä. Haemme aktiivisesti tietoa verkostoista. Työssämme apuna ovat olleet myös seudullisesti tehdyt ops-tekstit, kiitellään yhteistyötä kaksi suin.

(Artikkeli jatkuu kuvituskuvan alla.)Kuvituskuva taulukosta, jossa oppimisen tuen uudistus on paloiteltuna käytännön toimiksi ja jaettu eri kuukausille.

Kangasalla oppimisen tuen uudistus on paloiteltu käytännön toimiksi. Taulukkoon on kerätty tarvittavat toimenpiteet ja ne on jaoteltu kuukausittain, jolloin uudistukseen liittyvää valmistelutyötä on voitu jakaa ja delegoida yhteiseen työstöön.

Valmius muutokseen kohdallaan

Kangasalla on kiinnitetty huomiota myös asennemuutokseen ja toimintatapoihin, joissa myös yhteistyö korostuu.

– Tässä kohtaa on tärkeää herätellä valmiutta tehdä oikeasti muutoksia toimintatapoihin. Emme voi lähteä sillä ajatuksella, että tehdään kuin ennenkin. Lukuvuosi käynnistetään käytännön vinkein ja tiedoin, että kaikki pääsevät tietoisiksi ja osalliseksi uudistuksesta heti koulun alussa. Haluan myös korostaa esihenkilöiden tärkeyttä muutoksessa. Heistä toimintakulttuurin muutos lähtee, Lehtonen sanoo.

Uudistus painottuu Kangasalla lukuvuoden alkaessa oppimisen edellytyksiin ja ryhmäkohtaisiin tukimuotoihin. Paikalliset toimet edellyttävät opettajien välistä yhteistyötä, sillä luokanopettajat ja aineopettajat ovat yhtä tärkeässä roolissa uudistuksen toteutuksessa kuin erityisopettajat.

– Opettajat ovat tosi taitavia ja tekevät paljon hyvää luokissa oppilaiden tueksi. On vain vahvuus, että luokanopettajilla ja aineopettajilla on oma näkökulmansa ja erityisopettajalla omansa. Nyt haluamme luoda uskoa ja tukea, että yhdessä tästä selvitään. Ensi lukuvuosi on sisäänajovuosi, edessä vielä monta kysymystä varmasti. Mutta hämäläisellä rauhallisuudella eteenpäin, Ronkainen-Salminen toteaa luottavaisesti.

– Me olemme kehitysmyönteinen kunta. Meillä on sitoutuneita, osaavia ja eteenpäin katsovia ihmisiä, jotka ovat valmiita katsomaan uusia vaihtoehtoja ja ratkaisuja. Siitä syntyy tekemisen meininki, aidosta halusta tehdä parhaansa lasten ja nuorten hyväksi.

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri on ollut mukana konsultoimassa ja kouluttamassa Kangasalan ja Tampereen seudun oppimisen tuen uudistukseen liittyvässä työssä. Jos teidän kuntanne haluaa saada lisää asiantuntijanäkemystä, käytännön esimerkkejä tuen järjestämiseen tai ratkaisumalleja tuen uudistukseen ja uudistuneeseen opetussuunnitelmaan liittyen, ovat Valterin asiantuntijat käytettävissänne. Kouluvuoden aloitusviikon veso-päivät ovat asiantuntijoidemme osalta jo pääosin varatut, mutta ota yhteyttä yhteystietolomakkeemme kautta, niin katsotaan yhteiselle keskustelulle ja työstölle sopivaa ajankohtaa.

Ajankohtaista tietoa palveluistamme, koulutuksistamme, tutkimus- ja kehittämistyöstämme sekä muista kiinnostavista lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvistä aiheista.

Tilaa uutiskirje