Jani Toivolan puheenvuoro ”Ainoa huoneessa vai yksi monista?” kuullaan Oppisen tuen foorumissa perjantaina 8.4.2022.

Twitter @janitoivola

”Kävin nuorena monen sadan oppilaan koulua, jossa olin ainut musta. Kannoin sisälläni salaisuutta rakkaudesta poikaan. Rakastin pihaleikkejä tyttöjen kanssa ja samalla elin pelossa, sillä en istunut annettuun pojan muottiin. Tanssitunnit kaupungin toisella laidalla olivat ensimmäinen pilkahdus toivosta, joka tulisi kannattelemaan minua myöhemmin. Maailmassa olisi sittenkin paikkoja, joissa minulla olisi tilaa asettua itseeni. Mahdollisuus saada ääneni kuuluviin ja luottaa siihen mikä sisälläni tuntui oikealta. 

Kokemus ainoudesta voi olla hyvin tukahduttava. Tunne siitä, ettei kukaan huoneessa kuuntele, näe tai tule kohti. Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi. Se on hetki, jossa myös unelmilla on mahdollisuus nousta pintaan. Miten rakentaa tulevaisuuden huoneita joissa kaikilla olisi mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi?”

Jani Toivola on tunnettu yhteiskunnallinen vaikuttaja, näyttelijä ja kirjailija. Hän on myös Suomen ensimmäinen musta kansanedustaja (20112019). Jani Toivola valittiin vuoden puhujaksi 2012. Hän on julkaissut kolme teosta identiteetistä (Musta tulee isona valkoinen, 2016), vanhemmuudesta (Kirja tytölleni, 2018), sekä miehenä olemisesta (Rakkaudesta, 2021). Tammikuussa 2021 häneltä julkaistiin ensimmäinen lastenkirja Poika ja hame.

Osta lippu OTF2022-tapahtumaan ja tule keskustelemaan lasten ja nuorten voinnista, ja siitä miten saamme käännettyä sen nousuun.